top of page
zambia, start school_edited.jpg

 Mijlpalen Stichting School in Zambia

2002 - Oprichting van de school

In 2002 maakte de oprichter van de stichting, Marije Verhoeff-van Wijk, een rondreis door Zambia. Tijdens deze reis boekte ze een fietstocht bij Cliff Sitwala. Hij maakte grote indruk op haar met zijn inspirerende verhaal:
Cliff heeft in zijn jeugd het voorrecht gehad om naar de basisschool te kunnen en heeft daarna hard gewerkt om ook zijn middelbare school af te ronden. Dit wilde hij graag ook voor zijn kinderen. Maar het probleem was dat er in Livingstone alleen scholen waren voor de bovenlaag van de samenleving en daarom te duur voor zijn kinderen. Hij raakte in contact met Violet een vrouw die ervan droomde om lerares te zijn. Aangezien er maar weinig scholen waren in Livingstone was dit een droom die niet uit zou komen. Ze probeerden samen een schooltje op te zetten. Cliff had geld gespaard om fietsen te kopen en kon met zijn fietstochten geld inzamelen om de school te onderhouden, Violet zou de lessen verzorgen en een buurvrouw wilde haar woonkamer tijdelijk afstaan als leslokaal.
Ten tijde van de fietstocht van Marije in 2002 had Cliff al een stukje grond gekocht en waren de fundamenten voor een lokaal al gelegd. Wanneer Cliff geld over had kocht hij enkele stenen voor de bouw van het lokaal. Hij verwachte dat hij de kosten het lokaal binnen 8 á 9 jaar bij elkaar gespaard zou hebben.

2006- stichting opgericht

Het feit dat Cliff investeerde in onderwijs voor 17 leerlingen en het geld niet voor zichzelf hield maakte grote indruk op Marije. Eenmaal thuis vertelde ze het verhaal van Cliff verder en al snel vond ze mensen bereid om geld te doneren voor de bouw van een lokaal. Binnen een jaar was het eerste lokaal van de Local Cowboy Pre-School een feit.
Marije bleef zich samen met Cliff inzetten voor de school. In 2006 bezocht Marije Zambia om de vorderingen te zien en Cliff weer te ontmoeten. Ze werd met haar man Kick hartelijk onthaald en kregen een goed beeld van de school. De school kreeg inmiddels dagelijkse aanvragen van ouders om hun kind te plaatsen. Het project was ondertussen veel meer geworden dan een eenmalige actie. Daarom besloot Marije om in 2006 de Stichting School in Zambia op te zetten. Samen met Cliff werden verschillende lokalen, een keukentje, elektriciteit, een waterput, een toiletgebouw en een kantoor gerealiseerd.

cliff2.jpg
voordekleintjes.JPG

2007 - Bezoek aan Nederland

In 2007 waren Cliff Sitwala en Ireen Mudenda, docent van de school, op bezoek in Nederland. Tijdens deze weken hebben zij kennis gemaakt met de mensen die hen steunen bij de bouw van de school. Zij bezochten enkele scholen die acties voor hen voerden en hadden een 'fietsfeestje' met particuliere donateurs. Aangezien het voor hen de eerste keer was dat zij in Europa waren, maakten alle ontmoetingen veel indruk op hen. Helaas is Ireen in april 2008 overleden. Zij is slechts 30 jaar geworden. Tijdens haar bezoek aan Nederland liet zij een sprankelende en enthousiaste indruk achter.
In 2008 bracht Marleen Lammers een bezoek aan Zambia en raakte ook geïnspireerd door Cliff. Zij heeft in Nederland contact gezocht met Marije. Sindsdien werken zij samen voor de stichting.

Meer informatie

2011 - Overlijden Cliff Sitwala

Op 25 november 2011 raakte de Stichting School in Zambia de inspirator en kartrekker van de Local Cowboy School kwijt. Cliff was al een tijdje ziek en is uiteindelijk op 36 jarige leeftijd overleden.
Deze bijzondere, intelligente en vooral enthousiaste man dragen velen van ons een zeer warm hart toe. De broer van Cliff, Oliver Sikatumba, wilde het levenswerk van Cliff graag continueren en heeft de rol van directeur op zich genomen.
Marije heeft toen ook besloten om een stap terug te doen. Marleen heeft haar rol als voorzitter op zich genomen en heeft Karin van Genugten gevraagd hierbij te helpen. Marije blijft zeer nauw betrokken bij de stichting als penningmeester.

cliff_edited.jpg
okt karin oliver marleen.JPG

2012- Bezoek aan Zambia

Er was al enige tijd niemand meer in Zambia geweest. Daarnaast was ook nog geen kennis gemaakt met Oliver. Daarom hebben Marleen en Karin in oktober 2012 een bezoek gebracht aan de school. Zij werden hartverwarmend welkom geheten en hebben veel van de school kunnen zien. Samen met Oliver, een enthousiaste, open en hardwerkende man, hebben ze veel gesprekken gehad over de toekomst van de school. Er zijn gesprekken gevoerd met de leerkrachten en er is gekeken naar het onderwijs. Daarnaast werd er ook vooral genoten van de geweldige school. Oliver had een duidelijke visie waar hij met de school naar toe wil.
Een jaar later werden Marleen en Karin benaderd door Jan-Paul en Astrid. Zij waren op zoek naar een plek om vrijwilligerswerk te doen en hadden interesse in de Local Cowboy School. Na elkaar gezien te hebben werd al snel duidelijk dat dit stel veel voor de school kon gaan betekenen. In februari 2014 zijn Jan-Paul en Astrid 6 weken naar Zambia gegaan. Ze hebben door hun bezoek veel voor de school en de stichting kunnen betekenen.

2021 - Bereikt tot nu toe

De school heeft inmiddels al grote stappen gemaakt met de hulp van Stichting School in Zambia. Een overzicht:

  • Tien ingerichte schoollokalen

  • Stenen omheining

  • Aanleg elektriciteit

  • Aanleg waterput

  • Een ingerichte keuken

  • Een ingericht kantoor

  • Een ingerichte bibliotheek

  • Een toiletgebouw met spoelsysteem


Omdat de eisen van de overheid in Zambia zijn aangescherpt, moeten de oude lokalen moeten worden uitgebreid en gerenoveerd. Als de school nog verder wil groeien is er extra grond nodig, want er moet ook voldoende ruimte zijn om buiten te spelen. 

Het uiteindelijke doel is om de school van preschool door te laten groeien naar een volledige primary school en te streven naar een onafhankelijk voortbestaan.


U kunt helpen met uw bijdrage!

SAM_0278.JPG
bottom of page